It looks like you're from United States of America?
Visit our international page for a better experience.
Visit dockstasko.com
0
Svenska
Din shoppingbag
Din shoppingbag är tom.

Vårt hantverk

En sko skapas

Produktionen av våra skor har inte ändrats sedan 1923. Allt görs fortfarande för hand. Varje sko är unik. Ett hantverk vi är stolta över. Allt för att bibehålla den höga kvalitén och den sköna passformen.

STANSNING

Först stansas både ovanläder och sulmaterial. Läder, tyg och sulmaterial skärs ut med hjälp av stansknivar och ibland för hand. Lädret behöver sedan bearbetas i flera steg för att få rätt tjocklek genom att spalta och skärfla delarna. Nu präglas även lädret med vårt Docksta märke och sulorna med storlekar. Sulorna kan behöva ruggas eller behandlas på annat sätt vilket också sker nu. När alla delar är utstansade och förberedda är det dags att sy ihop dem. I skotillverkning kallas det för nåtling och görs med hjälp av rejäla symaskiner som klarar av att sy i tjockt läder. Vi syr både slippers, clogs, kängor, stövlar och en hel del inredningsprodukter och väskor i vår fabrik. I fabriken finns ett tiotal olika symaskiner som används flitigt för olika sorters sömnad. När vi gör tygskor så laminerar vi tyget på läder med hjälp av en speciell lamineringsfilm för att skorna ska hålla formen bättre.

BOTTNING

När skons ovandel är klar är det dags att göra bottenpartiet. Rätt läster väljs ut och sorteras upp på vagnar. Vi tillverkar våra slippers och många av våra andra modeller med en metod som på svenska benämns som sandalsytt. På engelska heter det Stitchdown. Vi skjuter fast sulorna på lästerna med en spikmaskin och med hjälp av en pinningsmaskin häftas ovanlädret fast med sulan. Det kallas att vi sträcker skon på läst alternativt pinning. De flesta skor som vi köper i butik idag limmas i det här momentet men vi har valt att behålla den här metoden med häftning då den är mycket hållbar över tid. På många av våra modeller så använder vi en läderbindsula. Sedan renskär vi ovanlädret så att det följer sulans form och med hjälp av en avlappare dvs en grövre symaskin syr vi fast veltranden med en stark tråd som fäster ihop ovanlädret med sulan. Det blir en ytterligare förstärkning tillsammans med häftningen. På några av våra modeller, tex vår Chelsea Boot, limmar vi även ovandelslädret mot pinningssulan. Vi kan tillägga att vi i stort sett aldrig haft en reklamation på den här konstruktionen. Den är tidskrävande men vi vet att det kommer att hålla över tid. Fördelen med denna konstruktion är också att yttersulan kan bytas ut efter slitage. 

Här nedan visas en bild på vår stitch down konstuktion. Det som skiljer vår konstuktion från många andra är att vi även häftar fast lädret i mellansulan. 

1. Ovandel: Lädret som utgör skons ovandel viks utåt och ner över mellansulan
2. Söm och häftklammer: Söm och häftklammer går genom ovandelen och genom mellansulan. 
3. Mellansulan (Även kallad pinningssula eller bindsula): Sulan mellan ovandelen och yttersulan som binder ihop skon. 
4. Yttersula: Den slitstarka delen som är i kontakt med marken. 

FRÄSNING OCH SLIPNING

Sedan är det dags för att pressa fast korkklackar och bottensulor. På våra kängor tillverkar vi även egna ullsulor som isolerar mot kyla som monteras i det här steget. Sulorna ska sedan fräsas och slipas för att få önskvärt slutresultat. Till sist är det dags för avsyning, putsning, inlägg för hålfoten och sätta hällappar. Innan vi lägger in våra skor i kartonger så har vi en sista kvalitetskontroll. Ett par slippers innefattar ett 30-tal arbetsmoment och kängor ännu fler. Vi vet att det tar tid att tillverka bra skor och vi har valt att arbeta med kvalité. Hoppas du som kund ska känna dig lika stolt över dina nya skor som vi gör här på fabriken i Docksta.

MATERIAL

Vegetabiliskt garvat läder

Det vegetabiliskt garvade lädret kommer från Sverige. Att det är vegetabiliskt garvat betyder att garvningsprocessen genomförs med hjälp av barkextrakt istället för kemikalier som t.ex. krom som kan vara skadligt för hälsan. Lädret får en väldigt fin patina med tiden men kan upplevas lite ojämnt initialt när du köper dina skor. Det är helt naturligt och det är naturens gång som bidrar till dessa små ojämnheter. Skorna med detta läder upplevs ibland lite större i storleken än normalt och det beror på att lädret töjer sig mer i produktionsprocessen. 

Övrigt läder

Vi köper även en del läder från garverier i Italien, Spanien och Holland. Det är en väldigt fin kvalité även på dessa läder. Exempelvis nubuck använder vi på flera olika modeller. Skillnaden mellan mocka och nubuck är att mocka framställs av skinnets insida dvs. köttsidan medan nubuck är narvsidan dvs skinnets utsida som slipas för att få den matta, mycket jämna och fina ytan. Nubuck anses vara tåligare än mocka. Vi försöker att köpa så stora kvantiteter vi har råd med för att minska antalet frakter. 

Tyg

Framförallt i modellen Gunilla finns att köpa slippers i tyg. Vi har flera samarbetspartners inom design som exempel Emma von Brömssen, Nadja Wedin, Jobs Handtryck och Växbo Lin. Idag finns det flera olika varianter. I vår fabriksbutik i Docksta går det även att hitta några fler varianter samt modellen Patrik i tyg. För att skorna ska bli mer hållbar laminerar vi tyget på läder. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev